top of page
IMG_0003.JPG

SKI

13 greseli des intalnite pe care e bine sa le eviti la ski

13 greșeli des întâlnite pe care e bine să le eviți la ski

E important să ții cont de câteva aspecte înainte de a te aventura în tainele sportului alb și asta pentru că siguranța ta trebuie să fie pe primul loc.


Începând cu destinația aleasă într-un mod neinspirat, perioada prea aglomerată în care mergi, echipamentul pe care-l alegi, dar și alte aspecte care pot face diferențe notabile în reușita vacanței tale, vei regăsi în acest articol 13 greșeli des întâlnite la cei care încearcă acest sport pentru prima data. În acest mod, vei știi să ocolești astfel de situații și să te asiguri că faci tot ce ține de tine ca experiența ta să fie una memorabilă.

 

Iată care sunt cele mai comune greșeli făcute de cei care merg pentru prima dată la ski:

1. Nu aleg o destinație potrivită nivelului lor de pregătire


De cele mai multe ori, locul în care pui schiurile în picioare pentru prima dată are o importanță aparte. De ce? Pentru că dacă stațiunea respectivă de ski este potrivita mai degraba celor cu un nivel avansat de pregatire, e posibil ca mediul în care te afli să nu te ajute prea tare, respectiv pârtiile să fie prea abrupte sau prea dificile. 
De aceea, e bine să te interesezi din timp care sunt cele mai ușoare pârtii de ski din locul în care intenționezi să mergi și dacă respectiva destinație este un loc potrivit pentru a te iniția în tainele acestui sport. 
In România, găsești pârtii potrivite pentru începatori atât în Predeal, cât și în Poiana Brașov, Sinaia, însă e bine ca înainte să alegi o anumită locație, să te interesezi dacă este zapadă suficientă, daca pârtiile și instalațiile sunt deschise și, în mod evident, să eviți perioadele aglomerate. 
Toate aceste informații le poți găsi pe site-ul nostru, iar pârtiile de ski de la Brava Park sunt ideale pentru începători și nu numai.

2. Își fac vacanța într-o perioadă foarte aglomerată 


E important ca primul tău contact cu acest sport să aibă loc într-un mediu cât mai safe și cât mai puțin aglomerat. O pârtie lată și lină nu este tot ce-ți trebuie pentru o experiență cât mai placută, pentru că dacă va fi plină de schiori, fie aceștia tot începători sau chiar și avansați, e probabil să nu te simți în elementul tău. 
Perioadele aglomerate sunt și cele în care stai mult la cozi pentru a folosi sistemele de tip ascensor de pe pârtii, așadar, încearcă să-ți rezervi vacanța poate în alt interval decât cel al sărbătorilor de iarnă. De asemenea, în zilele de weekend, pârtiile vor fi mai aglomerate. 


3. Închiriază sau cumpără echipamente de slabă calitate sau nepotrivite, fără să ceară opinia unui profesionist 


Mulți dintre cei care incearcă acest sport pentru prima dată sunt atrași fie de prețurile mai mici ale unor centre de închiriere, fie de aspect mai degrabă decât de calitatea echipamentului în sine. Prin urmare, te sfătuim să te orientezi către un centru cu recomandări, review-uri pozitive și să rogi personalul de acolo să-ți ajusteze echipamentul/legăturile de clăpari astfel încât să fii în siguranță pe pârtie. 
În cazul în care vrei să-ți cumperi echipamentul înainte să pleci în vacanță la ski și să nu fii nevoit să-ți închiriezi la fața locului, apelează la sfaturile unor profesioniști și nu cumpără ghidându-te doar după aspect. 


4. Evită să se înscrie la cursurile unei școli de ski


O alta greșeală des întâlnită a unora dintre începători este că nu se înscriu la cursuri de ski și încearcă să se aventureze direct pe pârtie, chiar dacă au schiurile în picioare pentru prima dată. 
Nu uită că anumite greșeli făcute pe pârtie pot pune în pericol atât siguranța ta, cât și a celor din jur, iar câteva ședințe alături de un profesionist îți pot forma bazele acestui sport și te pot ajuta să înveți măcar elementele de siguranță pe care să te poți baza.


5. Nu-și fac rezervare din timp – atât pentru cazare, cât și pentru lecțiile de ski 


În sezon, este mai mult decât limpede ca majoritatea spațiilor de cazare sunt ocupate, la fel și instructorii disponibili pentru cursurile de ski. 
O rezervare din timp îți poate garanta locul la hotel, iar faptul că vei avea un instructor care să-ți aloce timpul necesar este iarăși un plus. În unele cazuri, poți prinde chiar și oferte mai avantajoase dacă faci rezervarea din timp. 

6. Nu cunosc harta partiilor de ski din stațiune și nici care sunt partiile, respectiv marcajele traseelor potrivite nivelului lor de pregatire


Unul dintre primele aspecte despre care ar trebui să te informezi atunci când alegi destinația de ski sau atunci când ajungi în respectiva locație este reprezentat de harta partiilor.
Dupa ce ai depistat care sunt pârtiile potrivite nivelului tău de pregatire (respectiv culorile sau marcajele aferente lor) vei știi cu exactitate care este zona în care te poți aventura într-o măsură mai safe. 


7. Se aventurează pe pârtie singuri


Una dintre regulile de baza în ceea ce privește siguranța unui începător pe o pârtie de ski este aceea de a nu se aventura pe pârtie singur, mai ales dacă e vorba de o coborâre mai dificilă. Fie că vorbim de instructorul tău de ski sau de un prieten mai avansat, e bine ca atunci când pornești pe pârtie ca începător, să ai pe cineva alături.  


8. Nu țin cont de regulile de bază ale siguranței pe pârtie


De aceea sunt atât de recomandate câteva ore cu un instructor de ski sau o informare mai atentă asupra regulilor de bază în ceea ce privește siguranța pe pârtie. 
Printre acestea se numară și a știi cum să te oprești, a te asigura atunci cand pleci de pe loc.

9. Nu se îmbracă într-un mod corespunzator și nu poartă cască 


Pe lângă schiuri, clâpari și bețe – toate alese într-un mod corespunzator și potrivit dimensiunilor și pregătirii tale, casca de protecție ar trebui să reprezinte o prioritate indiferent de nivelul de pregătire. Deși în trecut aceasta nu era considerată un element obligatoriu, în prezent se observă pe pârtiile de ski din ce în ce mai multe panouri care anunță că purtarea căștii de protecție este obligatorie. 
Nu uita să o porți și tu, pentru că, în anumite circumstanțe, te poate feri de accidentări grave. 
Totodata, printre grșelile celor care merg la ski pentru prima dată se numară și faptul că nu îmbracă pe pârtie hainele potrivite. Echipamentul de ski nu trebuie confundat niciodata cu jeanșii, colanții, gecile de piele sau de ploaie, etc. 


10. Folosesc ochelari de soare în loc de ochelari de ski 


Deși arată poate mai cool, ochelarii de soare nu au ce căuta pe pârtia de ski atât timp cât ai schiurile în picioare și asta pentru că nu sunt rezistenți la vânt și riști să rămâi fără ei la prima coborâre. 
Ochelarii de ski, prevăzuți cu o banderolă elastică la spate, care pot fi puși peste casca de protecție, sunt ceea ce-ți trebuie atunci când vrei să schiezi.


11. Depun prea mult efort încă din prima zi, consumandu-și resursele 


În această categorie se încadrează cei foarte ambițioși, care vor să dea totul din prima zi, dar care uită că dacă-și suprasolicită corpul într-un interval atât de scurt, riscă să nu mai poată da randament zilele urmatoare. 
Te sfătuim să începi cu 1-2, maximum 3 ore petrecute pe pârtie, și treptat să crești timpul, pe masură ce inveți și bazele acestui sport. 


12. Renunță prea repede la ideea că pot învăța să schieze


E posibil ca prima zi să nu fie așa cum te-ai așteptat sau să nu rezonezi suficient de bine cu primul instructor pe care l-ai ales. Dar asta nu înseamnă că acest sport nu este pentru tine. 
Cu puțină voință și determinare, poți vedea că a doua sau a treia zi sunt cu adevarat magice pe partie, chiar dacă prima ta întâlnire cu schiurile poate că nu a decurs fix cum ai visat. 


13. Se aventurează în zone periculoase sau fără marcaje 


Fie pentru că nu cunosc regulile, fie din porniri teribiliste, anumiți schiori începători se aventurează în locurile neamenajate, fără marcaje , punându-și chiar viața în pericol. E important de ținut minte că pârtiile unei stațiuni de ski sunt marcate cu un anumit scop, respectiv acela de a delimita porțiunile care sunt potrivite pentru practicarea acestui sport, în siguranță. 


Concluzionând, sperăm că exemplele de greșeli menționate mai sus îți vor fi de folos dacă și tu te numeri printre cei care vor sa incerce acest sport pentru prima oară. (articol inspirat de pe travelplanner.ro)

bottom of page